tisdag 17 januari 2012

10 skäl till styrketräning

Ska dyka ner i mina skolböcker men först tänkte jag göra ett litet inlägg om varför styrketräning är så bra för tjejer! 
Igår när vi tränade det "vanliga" måndagspasset så kom jag på att även Pauline och Ida slutat med att vara rädda för att ta för mycket, något som jag själv oxå får tänka på allt eftersom men som känns mer självklart nu. Vet inte om det är tack vare mina kommentarer att det inte finns något att förlora men i vilket fall som helst så tycker jag det är skitbra! Blev väldigt glad inombords just då :)

Iallafall, ni tjejer som tänker att styrketräning e "dåligt" för att man blir biffig och ser ut som en bodybilder, jag hittade en väldigt bra sida så här kommer 10 stycken skäl till varför styrketräning är bättre än att bara hålla sig till gruppsalarna hela tiden....  1. Effektivare fettförbränning.
  När du tränar kräver musklerna syre, vilken träningsform du än utför. även städning gör detta. Men när du tränar mera intensivt som i styrketräning så skapas det små mikroskopiska skador på muskelcellerna som kroppen måste reparera, och detta kräver energi. Det i sin tur skapar då att kroppen efterförbränner i upp till 48 timmar efter avslutad träning..
 2. Ökad ämnesomsättning.
  Beroende på hur hög ämnesomsättning du har så förbränner kroppen ett visst antal kalorier under en dag i vila. Det är sköldkörteln som styr din ämnesomsättning och beroende på hur mycket muskelmassa du har desto mer energi behöver den. Det är med andra ord en viktig del att öka sin ämnesomsättning för att få en snyggare kropp.

 3. Öka styrkan utan stora muskler.
  För att få de stora musklerna som bodybilders har så krävs det år och åter år. Kvinnor har en radikalt lägre dos av det muskelbyggande hormonet som killar har gratis. Däremot får du hårdare, synligare och fastare muskler av styrketräning vilket jag tycker är något att sträva mot!?
 4. Snyggare kroppshållning.
  Eftersom vi idag lever i ett relativt stillasittande samhälle där många av oss sitter anatomiskt fel så är det otroligt viktigt att träna de delar på kroppen på baksidan av kroppen som man oftast inte ser i spegeln såsom sätesmusklerna, korsryggen, baksida lår och vaderna. Genom att stretcha dessa ofta förkortade muskler så får du en schysst hållning vilket inte bara är bra utan även snyggt och det kommer andra med att tycka!
 5. Ökad idrottslig prestation.
  Kortfattat så förbättrar styrketräning din prestationsförmåga . Din uthållighet blir förbättrad eftersom assisterande muskler blir bättre. Även i förebyggande syfte eftersom du stärker skelett, leder, senor och ligament.
 6. Minskad risk för hjärt- kärlsjukdomar.
  Den typ av aktivitet som har skyddande effekt på risken för hjärt- kärlsjukdomar är det som klassas som högintensiv träning och det är till exempel byggnadsarbete, löpning, simning eller tennis. All träning som är över sex METs (Metabolic Equivalents) tillhör denna klass. Med det menas att din ämnesomsättning ökar till det sexdubbla under aktivitetens förlopp. Styrketräning har ett värde på sex METs och man behöver bara göra av med ca 378kcal  per vecka för att uppnå de hälsomässiga fördelarna vilket är knappt 1 timmes styrketräning/vecka!
 7. Minskad risk för diabetes.
  Styrketräning förbättrar insulinkänsligheten och förbättrar då kroppens förmåga att tillgodogöra sig kolhydrater.
 8. Starkare skelett.
  Styrketräning ger dig starkare benstomme. Eftersom dagens kost ofta är näringsfattig så måste skelettet och musklerna hela tiden läcka ut kalcium för att upprätthålla Ph-balansen i kroppen. Styrketräning i kombination med en bra kost och eventuellt kalciumtillskott är kvinnans bästa försvar mot benskörhet!
 9. Minskad risk för depression.
  En studie ifrån Harvard visade att 10 veckors styrketräning minskade symptomen på klinisk depression mycket bättre än vad vanlig rådgivning kunde åstadkomma. Kvinnor som styrketränar säger att de får bättre självförtroende och att de känner sig mycket mer nöjda med sig själva vilket tillsammans utgör en viktig komponent i kampen mot depression! Att man sedan också får förbättrad insulinkänslighet och stabilare blodsocker så förstår man att styrketräning är bra för såväl kroppen som själen!
 10. Ålder är inget mer än en siffra.
  Det är aldrig försent att börja med styrketräning! Det finns flera studier som visar på fantastiska styrke- och hälsoresultat för kvinnor i 70- 80 års åldern efter att de börjat med styrketräningsprogram. Oavsett ålder kan man njuta av styrketräning!

  Är det någon som inte tycker att detta är något att kämpa för? Let me know!

3 kommentarer:

 1. Hej hej! Jag kikar tillbaka :-) Sitter i skolan så jag ska spana mer ikväll sen.. Alltid kul att läsa om andras dagar och tankar :-)
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Ja visst är det roligt, det är inte svårt att fördriva tid på det :) kram

  SvaraRadera
 3. Hej igen :-) Nu har jag läst lite i din blogg och visst är det som du säger, man kan verkligen lägga timmar på andras bloggar haha..

  Vad duktig du är med träningen! Jag beundrar verkligen sådana som du som är så fokuserade på det och verkligen känner att det är kul. Själv skulle jag verkligen vilja träna, dock blir min prioritering inte riktigt sådan ;-) Jag köpte kort på Friskis i höstas men det bidde bara några pass.. Var tränar ni någonstans?

  Kram

  SvaraRadera