fredag 10 februari 2012

Vitaminer

Tänkte göra ett inlägg om vitaminer. Det är viktigt av många orsaker att kroppen får i sig de vitaminer som den behöver för att fungera optimalt. Med en varierad kost och en medvetenhet om vad du stoppar i dig så behövs i regel inte vitamintillskott, alltså tabletter och liknande.. Ett och samma livsmedel kan ju dessutom innehålla flera olika vitaminer. Kroppen kan ta upp vissa vitaminer och lagra i kroppen medan andra kissar vi helt enkelt ut igen eftersom det blir vitaminöverskott, med andra ord kasta pengar i sjön... eller aa, toalettstolen blir det ju!

 bild: www.google.se

En av kroppens viktigaste mineral är magnesium. 

Det aktiverar bland annat matsmältning, energiproduktion och metabolismen av protein, fett och kolhydrater. (metabolism betyder ungefär ämnesomsättning). Magnesium kan även påverka sömnen vid underskott, vilket jag av erfarenhet har märkt då jag åt enligt LCHF, fick då köpa magnesiumtabletter. Med magnesiumbrist är det vanligt att man vaknar av muskelkramper, spändhet men även känslan av att inte känna sig riktigt utvilad. En av magnesiumets viktigaste egenskap är att den hjälper musklerna att slappna av efter hopdragning, vilket ni ju förstår bidrar till en bättre sömn. magnesium är därför viktigt för hjärtat som är en muskel, vår absolut viktigaste!

Magnesium finns bland annat i: spenat, banan, brysselkål, nötkött, gröna ärtor, pumpafrön, kakaopulver fett 20-22% , cashewnötter, sojamjöl, vetekli.

Och Zink, det är viktigt för ditt immunförsvar. Varför? Zink har en stimulerande effekt på immunförsvaret, så lider du av brist på zink kan man räkna med att även immunförsvaret fungerar "dåligt". De vita blodkropparna kräver zink för att kunna bildas. För män är det även viktigt med zink.
  Och det är av den enkla anledningen att deras mest zinkrika organ är prostata och testiklarna, vilket i sin tur är delaktiga i produktionen av sädesvätska och testosteron... Behöver inte skriva mer om det ;)

Zink finns bland annat i: Nötkött, griskött, havregryn, gröna ärtor, banan, ägg, vetekli, pumpafrön, kakaopulver fett 20-22%.

B-vitamin då. Det är bra för bland annat hud, naglar och hår.

B-vitamin finns i bland annat : skinka, havregryn, potatis, mjölk,ägg, gröna ärtor,kyckling,torkade linser.
C-vitamin. C-vitamin (Askorbinsyra) är en organisk syra och antioxidant. C-vitamin deltar vid bildning av kollagen i bindväven som stärker blodkärl, hud, tänder och skelett. C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn ur födan och skyddar fettlösliga vitaminer och andra fettämnen i kroppen mot att härskna. C-vitamin är alltså en så kallad antioxidant. 

C-vitamin finns i bland annat : svart vinbär, jordgubbar, kiwi, gul/röd/grön paprika, apelsiner, citronskal, grönkål, broccoli.

En sak till som är viktigt är att få i sig Omega 3 och 6. Anledningen till det är bland annat att kroppen behöver essentiella fetter vilket betyder fetter som kroppen inte själv kan producera av andra byggstenar. De hjälper oss att vara hälsosamma och har flera liknande egenskaper men olika uppgifter. Dock konsumeras det mer omega 6 vilket inte är bra. Omega3 tillskott är extra bra för dem som tränar på gym eftersom det finns högre risk för inflammatoriska skador.

En sak som man ska tänka på är att fisk som håller till längs kuster där många industrier släpper ut tungmetaller och andra miljögifter (kvicksilver tex) är riktigt skadliga för oss att äta och därför ska man äta fisk som är fiskad på djupa vatten långt ut i havet, eller istället ta omega 3 tillskott för att de är i princip fria från miljögifter. (det gör jag, varje dag).

Omega3: Fet fisk som makrill, sill, ansjovis och lax samt skaldjur o musslor, vegetabiliska oljor såsom rapsolja o linfröolja, nötter och avocado.


Oj, det blev ett väldigt långt inlägg det här..Jag tar iallafall omega3 - tillskott varje morgon samt ett glas multivitaminbrus (även om ja egentligen inte behöver kanske) för att vara på den säkra sidan då jag tränar så mycket och vill vara rädd om kroppen. Någon fråga? kommentera bara!
Hoppas ni orkade läsa igenom allt, haha ;)

3 kommentarer:

  1. Jag läste allt :) Tycker det är kul att någon annan som jag känner också är intresserad av kost!

    SvaraRadera
  2. Eller näringslära kanske, rättare sagt ;)

    SvaraRadera