lördag 3 november 2012

Kesoflätor

Igår kände jag för att baka lite, älskar att få lite tid över till att stå i köket och baka.. Iallafall, gjorde matbröd den här gången, kesoflätor.

Jösses va gott det blev! Bakar sällan bröd men den här blev verkligen god.
Kommer jag helt klart göra fler gånger oxå. Perfekt som bröd till soppa eller vid kalas och sånt.

Vi mumsade nog i oss 3/4 av en fläta till x-factor igår med ett gott te till. Mysigt som bara den! Och hur gott är det inte med nybakt ljummet bröd? Åhh, så underbart.
Önskar verkligen att ja kunde äta bröd oftare.

Sen ska ju tilläggas att det är ju inget socker i utan bara honung vilket ju är bättre än köpta bröd som oftast är sockrade (jag tänker om man vill unna sig bröd då och då, då tycker jag hembakt är det klart bästa alternativet) men det innehåller ju ändå mycket vetemjöl.
Går säkert att göra det nyttigare genom att byta ut lite vetemjöl mot ett mer fiberrikt, ex grahamsmjöl.
 Bröd är ju som sagt inte nyttigt, så det här är inget superrecept på nåt vis.
Äter inte bara nyttiga saker, så ni inte tror det. ;)

Såhär fina blev dom! Hade sesamfrön och blåa vallmofrön uppe på.

Och här kommer receptet, Till två stycken flätor behöver du:
  • 25 g jäst
  • 3 dl fingervarmt vatten
  • 250 g keso
  • tsk salt
  • 1 msk honung
  • 2 msk olja
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling + valfria frön till garnering

Gör så här:
Smula jästen i en skål och tillsätt vattnet. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt keso, salt, honung och olja och arbeta in vetemjölet tills degen är smidig. Låt jäsa övertäckt i 45 till 1 timme, det ska bli dubbel storlek.
Ta upp degen och dela den i 2 bitar. Dela varje bit i ytterligare 3 delar och rulla dem i längder. Fläta ihop till en fläta och lägg den på en plåt, klädd i bakplåtspapper. Gör likadant med den andra biten. Låt det jäsa ytterligare i 45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
Vispa upp ägget. Pensla brödet med ägget och strö på med valfria frön efter tycke och smak. Grädda i 225 grader i cirka 20-25 minuter beroende på ugn.

Bara att börja baka! ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar