Sidor

onsdag 10 april 2013

Hemmagjord müsli

Jag gör min egen müsli men ja brukar äta köpt oxå, gillar att kunna variera lite efter vad jag är sugen på ;) Men såhär gör jag min egen iallafall:

  • 1 pkt sportgryn ( eller 1/2 pkt havre & 1/2 pkt rågflingor) 
  • ca 2 dl krossade linfrön (häller bara på måfå)
  • ca 2 dl psylliumfrön (svarta eller vita frön) 
  • 1/2 pkt Pauluns kanelflingor (osockrade)
  • Kanel
  • Kardemumma
  • Honung
  • Mat/Rapsolja
  • Vatten
  • Ev. torkade russin/tranbär/blåbär osv...
Börja med att hälla upp sportgrynen i en långpanna, sen linfröna och psylliumfröna. Rör om. Häll sen på flingorna och rör om igen. Häll över MYCKET kanel (jag brukar ta så man nästan ser ett "lager" med kanel, he he) och sedan lite kardemumma, efter eget behag.
Nu är det dags att ringla honung över alltihopa. Ca 2 msk räcker, jag brukar ringla flytande honung över muslin. Gör detsamma med Mat/rapsoljan, ca 3 msk. Och avsluta med att hälla på ca 1,5 dl vatten. Rör om igen så allt blandas. Ställ in i mitten av ugnen på 175 grader i ca 30 min eller tills muslin blivit torr och fått lite färg. Rör gärna om några gånger under tiden, jag gör det 2 ggr (var 10:e min).
Sen är det bara att låta müslin svalna och till sist lägga i valfria bär (du väljer själv mängd, ju mer desto onyttigare blir müslin), jag brukar variera mig och ta lite olika. Går ju såklart dessutom att lägga i solrosfrön, pumpafrön eller liknande i, men eftersom min sambo är känslig mot solrosfrön så brukar jag bara lägga på lite efteråt när jag ska äta frukost. Förvaras i en tät burk.


Tänk på att det är ett väldigt högt fiberinnehåll i den här müslin så om man har känslig mage eller har barn så kanske man borde undvika den (att inte ge den till barnen alltså, eftersom deras magar är lite känsligare än våra).


1 kommentar:

  1. Ååååh, tusen tack för detta ;) Detta ska testas framöver...

    SvaraRadera